חיפוש
חיפוש

פאנל קליני זוגי: בגידות בשלוש גישות טיפוליות

26.11.26
20:00
זום

פאנל קליני זוגי: בגידות בשלוש גישות טיפוליות

26.11.26
20:00
זום

מקרה אחד - שלוש נקודות מבט מקצועיות

טיפול זוגי בעקבות בגידה מציב בפני המטפל שאלות מורכבות: כיצד מחזיקים בו־זמנית את הכאב, הפגיעה באמון והסודות שנחשפו? האם ניתן לשקם את הקשר – וכיצד מסייעים לבני הזוג לנוע ממשבר לעבר בירור, בחירה ואולי גם תיקון?

במסגרת הפאנל יוצג תיאור מקרה טיפולי העוסק בזוג המתמודד עם בגידה. שלושה מטפלים זוגיים ומשפחתיים מובילים בתחומם, ינתחו את המקרה מנקודות מבט תיאורטיות וטיפוליות שונות, ויציעו דרכים מגוונות להבנת הדינמיקה הזוגית ולהתערבות בחדר הטיפול.

המפגש מזמין אותנו להתבונן בדומה ובשונה בין הגישות, להיחשף למגוון אפשרויות טיפוליות ולהעמיק את החשיבה, ההבנה והידע המקצועי בטיפול בזוגות המתמודדים עם משבר של בגידה.

הגישה האקזיסטנציאלית

נקודת המוצא שלי היא הגישה האקזיסטנציאלית בפסיכולוגיה, הרואה באדם יצור חופשי ובוחר, המתמודד עם שאלות של משמעות, חופש, אחריות, בחירה, זהות, קשר עם אחרים, בדידות, סופיות ומוות.

גישה זו אינה שיפוטית ואינה מתמקדת בפתולוגיה, אלא מבקשת להבין כיצד האדם עושה שימוש בחופש ובאחריות הניתנים לו.
בהבנת תופעת הבגידה ובטיפול בה אתייחס גם להיבטים מערכתיים ודינמיים של הבגידה עבור היחיד והזוג. אבקש להתבונן בבגידה לא רק כאירוע משברי ולעיתים טראומתי, אלא כחוויה אנושית וזוגית מורכבת וטרנספורמטיבית.

ד"ר שרה איוניר, מטפלת ומדריכה מוסמכת בטיפול משפחתי וזוגי. ממייסדות "מכון שינוי" בהרצליה. כיום, בקליניקה פרטית. עוסקת שנים רבות בהכשרת אנשי מקצוע בתחום הפסיכותרפיה הזוגית, משפחתית ואישית, במסגרות אקדמיות ובמכונים טיפוליים בארץ ובחו"ל.

כותבת ומציגה תכופות בכינוסים ישראלים ובין לאומיים, ומפרסמת בספרות המקצועית. לאחרונה יצאו שני פרקים שכתבה על התנועה בין התוך-אישי והבין-אישי כמוקד הטיפול הזוגי, ועל: פסיכותרפיה אישית וזוגית, ממוקדת בחולי מסכן-חיים, בספר: פסיכותרפיה ממוקדת בעריכת מיקי דורון.

גישת המרחב הפוטנציאלי

גישה טיפולית-אימונית, מעשית ומבוססת מובחנות, הרואה במערכות יחסים אינטימיות מגרש משחקים שעוזר לנו לגדול ולממש את עצמנו. הגישה ממוקדת בהווה ומכוונת לשינוי התנהגותי ותקשורתי, מתוך אחריות, משחקיות ותקווה. רציונל הגישה הוא שכולנו משתנים, ולכן הזוגיות שלנו צריכה להתפתח יחד איתנו. המטרה? להרגיש חופשי ביחד.

הגישה משלבת אלמנטים מעולם הטיפול המערכתי, האילתור, המגדר והאימון, ובבסיסה ארבע יכולות בסיסיות ביחסים: משחקיות, לתת לדברים לנחות, לדבר ישירות, ולקחת בעלות על הצל. זוהי גישה מאמתת ומעמתת, המיושמת בטיפול זוגי ומשפחתי, הכשרת מטפלים, מקומות עבודה ועבודה קהילתית. הגישה עוזרת לזוגות להתחתן מחדש זה עם זה.

הגישה מניחה שבכל זוגיות תמיד יהיה שלישי. השלישי הוא כל מקום או אדם שאליו זורם הליבידו שלנו מחוץ לזוגיות: מאהב, עבודה, חברות, ילדים או תחביב. לא תמיד אפשר לשלוט למי או למה הלב שלנו ישתוקק, אבל כן אפשר ללמוד לנתב את התשוקות האלה לטובת הזוגיות. לכן המיקוד הוא לא בשאלה מי בגד במי, אלא לאן הולך החיות והאש, וכיצד אפשר למנף את הרומן לטובת הנישואין הבאים של בני הזוג, בשאיפה אחד עם השנייה.

ד״ר עשהאל רומנלי, עו״ס קליני, מטפל ומדריך זוגי ומשפחתי מוסמך, מרצה בינלאומי ואומן יחסים. מעל חמש עשרה שנות עבודה קלינית עם מאות זוגות בכל העולם. מרצה על טיפול זוגי ומשפחתי במכללות ובאוניברסיטאות. מנחה מוסמך בתיאטרון פלייבק ומפתח שיטת "מטפל הנינג'ה" המכשירה מטפלים בכישורי אילתור תיאטרלי. מחבר הספר "להרגיש חופשי ביחד: איך להתחתן מחדש", ובעל טור קבוע ב-Psychology Today. פרסם מעל 150 מאמרים בנושא זוגיות ותקשורת. מנהל שותף יחד עם אשתו גלית את "און יור שיט". כיום מתגורר ועובד בארצות הברית ומאמין ש״תיקון עולם מתחיל בבית״.

טיפול זוגי בבגידה בגישת אהבה בפשטות

נשען על הגישה של ג'ולי וג'ון גוטמן. אתבונן בבגידה לא רק כאירוע שצריך להבין "למה קרה", אלא כמשבר שמטלטל את יסודות הקשר: האמון מתפרק וצריך לבנות את הקשר מחדש. דרך הגישה האינטגרטיבית של "אהבה בפשטות", אבחן את הדינמיקה הזוגית שבתוכה התרחשה הבגידה, מבלי להפוך אותה להסבר שמסיר אחריות מהבוגד/ת. אתמקד בדרך שבה אפשר להחזיק יחד אחריות וכאב, להבין את משמעות הבגידה עבור שני בני הזוג, ולבדוק האם וכיצד ניתן לבנות מתוכה קשר חדש.

שחר ארז, מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך. מייסד המרכז לזוגיות ומפתח גישת "אהבה בפשטות" לטיפול זוגי אינטגרטיבי. מטפל בזוגות בקליניקה בפרדס חנה, ומעביר סדנאות וקורסים לזוגות. מעביר השתלמויות למטפלים זוגיים. משלב בעבודתי גישות מבוססות התקשרות, מובחנות, מיינדפולנס ועבודה חווייתית וגופנית. אני מאמין שטיפול זוגי טוב לא רק פותר משברים, אלא עוזר לבני הזוג ליצור קשר חי, בטוח, חופשי ואינטימי יותר.

  • הקישור להרצאה יישלח בבוקר יום ההרצאה, לכתובת המייל שאיתה נרשמת.
  •  ההקלטה תהיה זמינה לצפייה לרוכשים לאחר עריכה. יישלח עדכון כאשר ההקלטה תעלה לצפייה.
  •  רכישה קבוצתית: מ-4 רוכשים ומעלה. הרכישה היא אישית, ובמעמד הרכישה יש לציין את שמות כל הרוכשים.