חיפוש
חיפוש

מלחמות יצרים בנפש האדם ובנפשם של גיבורי ספרות

פרופ' מירב רוט

סוקרת: עדי סמדר

הספר "מלחמות יצרים" בוחן את הכוחות הפנימיים המנוגדים שפועלים בנפשו של האדם. הספר מתרכז בשבעה מאבקים סוערים המתחוללים בנפשנו. המאבקים עוסקים בפער בין הנכונות להכיר במורכבות הקיום לבין הדחף להתכחש לה באופנים שונים של כזב עצמי.

הכנות, הידע, אהבת האדם, החכמה ויכולת הניתוח של רוט מושכים את הקוראים פנימה. בזכות הכישרון שלה לספר סיפורים ולעשות בהם חיבורים מפתיעים מתוודעים הקוראים אל נבכי נפש האדם, אמיתי או בדיוני-ספרותי, ומזמינים את הקורא להתבונן בנפשו.

התמות / המאבקים בהן עוסק הספר:

אהבת האמת מול סירוב לאמת – המאבק בין הנכונות לקבל את האמת (מה שיאפשר "לאהוב באמת") ובין הדחף לסרב לאמת (ולמציאות) ולשנוא אותה ואת האחר הנושא אותה.

זיכרון מול שכחה – המאבק בין נכונות האדם לזכור ולדעת לבין הנטייה לשכוח ואף להדחיק את מקורות הכאב בחייו.

דחף החיים מול דחף המוות – הדילמה אם לדבוק בחיים או לסגת אל המוות הנפשי, ולעיתים אפילו גם אל המוות הממשי.

אתיקה מול שבר מוסרי – הקונפליקט בין הנכונות לעמוד באתגר האתי הכרוך בראיית האחר ובלקיחת אחריות על עצמנו ועליו כאחד לבין הפיתוי לקרוס אל שבר מוסרי.

ידיעה מול הסירוב לדעת – מלחמה בין הרצון לדעת את מציאות חיינו לבין הדחף לעצום עיניים דרך צמצום, בלבול ואטימת התודעה.

שלטון הרוע מול עריצות הטוּב – המתח בין הרצון להיות טובים ונקיים מכל רוע לבין הנכונות לקחת אחריות גם על הטוב וגם על הרוע שבתוכנו.

גילוי מול כיסוי – המתח המתמיד בין הרצון להיות גלויים וחשופים לבין החשק לכסות את פנינו ב"נשף מסכות".

כמו שניתן לראות, הנושאים קשורים אלה לאלה ויש ביניהם אזורי חפיפה. ה"טיול" בין הצמדים הללו מעשיר את ההבנה של כל צמד ומעניק הזדמנות להבין ולהעמיק בנפש האדם.

פרופ' מירב רוט, פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית וחוקרת תרבות, משלבת בספר בין פסיכואנליזה לספרות, ומציעה קריאה בעיניים טיפוליות של יצירות ספרות שונות, כדי להמחיש כיצד דחפים מנוגדים כמו אהבה, תשוקה, הרס וכאב מתבטאים בחיים ובמערכות יחסים. כל פרק עוסק במאבק פנימי שניבחן דרך שני תחומים: יצירה ספרותית וסיפורי טיפול  מעבודתה כפסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית.

הספר מלווה בהערות שוליים המבארות את המושגים הפסיכואנליטיים. כתלמידת פסיכותרפיה דינמית  נהניתי מההסברים הברורים והבהירים של מושגים דינמיים מורכבים. לרוט יכולת נדירה לתאר במילים פשוטות ונגישות מושגים מסובכים ותהליכים נפשיים מורכבים ומופשטים. היא מצליחה להעביר את הרעיונות העמוקים של הפסיכואנליזה דרך דוגמאות חיות ונגישות, באופן שמעודד התבוננות חדשה ואמפתית על עצמנו ועל האחר.

יוצאת דופן התייחסותה של פרופ' רוט לדמותה כמטפלת. היא עושה זאת לאורך כל הספר בחמלה, תוך הכרת במגבלותיה ומגבלות הפורמט הטיפולי: "ובכל פגישה מחדש, כאשר המטופל שעמו אני מבקשת להיטיב ככל יכולתי מצלצל בפעמון הקליניקה, אני, בבלי דעת, נושמת עמוק, אוספת כוחות למפגש, לטעויות המצפות לי בו, לכישלונות, למפגש עם האחרוּת המבודדת, לעלבון המרחק, אל אי ההתאמה, לעילגות הניסיון. במילים אחרות ניתן לומר שאני חרדה מפני האמת" . אני מאד מעריכה את הצניעות שלה, את הכנות ואת קבלת החלקיות שלה עצמה כאדם וכמטפלת.

ובכל זאת קראתי אותו בעיניים של מטפלת זוגית…. מה הספר מציע לטיפול זוגי?אף פעם לא לשכוח את מורכבות הנפש: הספר מדגיש שכל אדם נושא בתוכו קונפליקטים פנימיים עזים, אשר משפיעים על יחסיו עם בן/בת הזוג. הכרה במורכבות זו מאפשרת למטפלים ולזוגות עצמם להתבונן בחמלה ובסקרנות על הדינמיקות ביניהם, במקום לשפוט או להאשים.

כלים לעבודה עם העברה והעברה נגדית:  רוט מדגימה כיצד יחסי העברה (ושחזורים של יחסים מוקדמים) מתעוררים במפגש הטיפולי, ומציעה דרכים לזהות ולעבד אותם. הבנה זו רלוונטית בכל טיפול ובמיוחד בטיפול זוגי, בו בני הזוג "משחזרים" ביחסים ביניהם דפוסים מהעבר. המודעות לכך מאפשרת שינוי וצמיחה.

עידוד לחיבור לאמת רגשית:  הספר מדגיש את חשיבות הכנות והפתיחות הרגשית –בטיפול, בזוגיות ובכלל במערכות יחסים של אדם עם עצמו ועם הסובבים אותו. הוא מציע דרכים להתקרב לאמת הפנימית, גם כאשר היא כואבת או מורכבת, מתוך מטרה להגיע לאינטימיות עמוקה יותר ולחיבור משמעותי בין בני הזוג.

השראה מהספרות: הדוגמאות הספרותיות שבספר מרחיקות ומאפשרות לקורא להרחיב את נקודת המבט, להבין מושגים ולהזדהות עם דמויות אחרות. המבט האמנותי/ספרותי מאפשר לזקק רעיון/תמה בצורה שלא תמיד המציאות מאפשרת. הניתוחים הספרותיים הם תענוג לקריאה. רוט מציגה פרשנות מקורית לסיפורים מוכרים, וכפי שהיא מסבירה באחד הפרקים, האמנות "מאפשרת השתהות במרחב של זולת שאינו אני, בתנאי חיים שאינם חיי, ולפיכך נדמים כרחוקים ממני… בתוך כך, מבלי דעת, אנו מתקרבים לחבלי נפש והיבטים בקשרים הפנימיים שלנו, שניסיון ישיר להפנות אליהם מבט היה מעורר לחיים את מנגנוני ההגנה שלנו, ודרכנו אל עצמנו הייתה נחסמת".

בסיכומו של דבר, "מלחמות יצרים" מעניק למטפלים זוגיים כלים תיאורטיים ופרקטיים להבנת הדינמיקות הסוערות שמתרחשות בתוך כל אחד מבני הזוג וביניהם, ומעודד עבודה טיפולית שמבוססת על קבלה, חמלה, יצירתיות וחיבור לאמת הרגשית.

מאבק המתואר בספר והשפעתו על הטיפול הזוגי בקליניקה:

הפרק על "הרוזן החצוי" תורם לספר "מלחמות יצרים" של פרופ' רוט בכך שהוא ממחיש את הפיצול הנפשי הקיצוני שכל אדם חווה בין דחף החיים לבין דחף המוות. הסיפור הספרותי של איטאלו קאלווינו (מתוך "אבות אבותינו"), שבו הרוזן מתפצל לשני גופים המייצגים טוב ורע מוחלטים, משמש בסיס לניתוח טיפולי של קונפליקטים אנושיים.

תרומתה של יצירת הספרות הספציפית לספר

המחשה ספרותית-קלינית  הפרק מדגים כיצד פיצול נפשי מוביל לסבל והרס עצמי, ורק איחוד מחדש של הניגודים מאפשר חיים שלמים. הדבר משקף את תפיסתה של רוט לגבי חשיבות ההכלה הרגשית בטיפול.

גשר בין ספרות לפסיכולוגיה:  באמצעות דמות הרוזן המפוצל לשתי דמויות, רוט מראה כיצד יצירות ספרותיות יכולות לשמש "מראה" לקונפליקטים נפשיים, ומספקות כלי טיפולי להזדהות ולעיבוד רגשי.

פיתוח תפיסה אתית:  הפרק מדגיש את הצורך להכיר באנושיות המורכבת – קבלת החלקים "האפלים" לצד ה"מאירים" – כבסיס ליחסים בינאישיים ולטיפול המבוסס על חמלה.

השימוש בסיפורו של קאלווינו מאפשר לרוט להציג את רעיונותיה באופן קונקרטי ונגיש, תוך הדגמת היישום הטיפולי של תובנות פסיכואנליטיות במצבי קיצון נפשיים. בהמשך רוט מביאה תיאור מקרה מהקליניקה ובו ממחישה את המאבק בין דחף החיים לבין דחף המוות במטופלת וביחסי ההעברה והעברה נגדית. בקליניקה, תפקידי כמטפלת לזהות ולאתר מקומות בהם בני הזוג מפצלים ומשליכים בתוכם ואחד על השני חלקים שונים. העבודה הטיפולית הינה לזהות את החלקים, להכירם ולאפשר לכל אחד מבני הזוג לקחת בעלות על שלו תוך עבודה על אינטגרציה פנימית.   אני מוצאת שהבנת הפיצול הנפשי כהגנה מתאפשר בצורה בהירה מתוך הדוגמא הספרותית ושיש עבורי חשיבות והמון ערך בעמדה המוסרית של רוט המעודדת אינטגרציה וכוליות.

עדי סמדר – מטפלת זוגית משפחתית מוסמכת, מרכזת התחנה לטיפול זוגי ומשפחתי במועצה האזורית עמק יזרעאל

מזמינים אתכם לקחת חלק ולכתוב מאמר לגליון הבא