גיליון מס' 1 | יוני 2025
גיליון מס' 1 | יוני 2025
כותבים: פרופ' יוחאי נדן, פרופ' מירב רוט, דר' דוד מלהאוזן-חסון, דר' זיוה לויטה, מירי שכנאי, גלית פלדמן, דליה חרובי, תמר מויאל
דבר המערכת
רגע לפני שהארץ לובשת לבן, אנו שמחים להשיק את גיליון הביכורים של "מפגשים" – כתב העת של האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי. כתב העת נועד לתת במה מקצועית לחברי האגודה ולקהילת המטפלים הזוגיים והמשפחתיים בישראל ולאפשר לנו להתעדכן גם בנעשה בעולם בתחום הטיפול הזוגי והמשפחתי. כתב העת "מפגשים" ייצא לאור שלוש פעמים בשנה ויעסוק בתוכן ייחודי לנו.
"הביכורים אינם רק פרי ראשון – הם אמירה. אמירה של שייכות, של הכרה בשורשים, של זיקה למקום ולזמן" (עמוס עוז).
אנו רואים בכתב העת מקום המבקש לשמש בית ומרחב של שיח לאנשי אקדמיה וקלינאים כאחד, להציג את העבודה המגוונת בה הם עוסקים, את החידושים בתחום ולאפשר דיון בסוגיות שונות הקשורות לטיפול המשפחתי והזוגי. כתב העת ייתן הזדמנות לנו המטפלים, שאמונים על העשייה היומיומית בקליניקה, לשמוע ולהיחשף למגוון של תיאוריות וגישות שישמשו אותנו במרחב הטיפולי. בארץ, במיוחד מאז ה 7 באוקטובר, ישנה הרבה מאוד עשייה והתפתחות בתחנות לטיפול זוגי ומשפחתי, במכוני ההכשרה ובקליניקות. הידע שנצבר נשאר פעמים רבות בחדר הטיפולים ואינו מקבל במה. לעיתים נדמה שאחרים כותבים אותנו וחשבנו שהגיע הזמן שנתחיל לכתוב את עצמינו מתוך אמירה של שייכות ורצון למפגש בין רעיונות, גישות וקהלים מגוונים.
בגיליון הנוכחי – שני מאמרי מקור ושני סיכומים של מאמרים מתורגמים, כמו גם ראיון מוקלט. עוד תמצאו בגיליון שני מדורים – האחד, אתיקה ומשפט, שיעסוק בסוגיות אתיות שמטפלים זוגיים ומשפחתיים נתקלים בהם במהלך עבודתם והשני, על ספרים ואנשים, שיסקור וימליץ על ספרות מקצועית.
לצד המאמרים יוצגו יצירות של אומנים ישראלים, מתוך מחשבה ששילוב של שפת האומנות בשפת הטיפול יעשירו את חווית הקריאה.
אנו מודים לכל מי שלקח חלק בגיליון הביכורים ומקווים שיפתח דלת לגיליונות רבים נוספים. מזמינים אתכם לקרוא ולהגיב ולחשוב על מה הייתם רוצים לכתוב ולשתף בגיליונות הבאים.
ולפני סיום, לא נשכח שלצד הלבן יש לנו גם צהוב, 600 ימים שהחטופים עדיין בשבי, המלחמה עדיין לא הסתיימה ומביאה איתה מוות ושכול, הארץ נקרעת ורוחות הסערה מתדפקות לנו על דלת הקליניקה. ליבנו עם משפחות החטופים, החללים והפצועים. מי ייתן ונזכה לימים של ריפוי, של חזרה הביתה ושל תקווה.
חג שבועות שמח
חגית ירניצקי והילה חלמיש

לעשות את הדרך הביתה: הבית כמושג מרובה-פנים
בית הוא תופעה רבת-פנים, המתקיימת במרחבים פיזיים, רגשיים, משפחתיים וקהילתיים. ההתבוננות במושג הבית נעשית מתוך הקשר חברתי ופוליטי עכשווי, שבו חוויות של עקירה ואובדן מערערות את המובן מאליו של הבית.

רבדים שונים של סקרנות בזוגיות
סקרנות בזוגיות יכולה להיות ממלאת חיים, אך יכולה להיות גם חודרנית ומעוררת חרדה. המאמר בא לעקוב אחרי הרבדים השונים של הסקרנות בזוגיות, האתגרים שהיא מציבה ליחסים הזוגיים וההשלכות לטיפול הזוגי.

The Milan Approach Today
מאמר זה על פי מחבריו טלפנר ועמיתיה (2025) מבקש לחקור את הזהות העכשווית של גישת מילאנו והאם קיימים מאפיינים ייחודיים המבדילים אותו ממודלים קליניים או טיפוליים אחרים.

Attachment Theory Applied
בעקבות תאוריית ההתקשרות של ג'ון בולבי, ישנן עדויות נרחבות לכך שניתן להבין קשרים זוגיים כהתקשרות (attachment) וכי הם כרוכים בהתקשרות רגשית הדומה לקשר הרגשי של תינוק עם אחד מההורים.
אתיקה ומשפט

מעבר מטיפול זוגי לטיפול אינדיבידואלי
במדור זה נבחר לעסוק מעת לעת בשאלות אופייניות המגיעות אלינו לייעוץ בוועדת אתיקה. בגיליון הנוכחי נעסוק בשאילת המעבר מטיפול זוגי לטיפול באחד מבני הזוג ומה המשמעויות של החלטה כזו.
על ספרים ואנשים

מבין השברים: טראומה התמודדות ותקווה
ספר זה הינו אוסף מאמרים שנכתבו ע"י אנשי מקצוע מובילים המתארים את עשייתם הטיפולית בעקבות מאורעות השביעי באוקטובר.

טיפול משפחתי – גישה מבנית, בין דורית, חווייתית ואסטרטגית
בעידן שבו מטפלים משפחתיים נדרשים לנווט בין שלל גישות תיאורטיות וטכניקות טיפוליות, הספר "טיפול משפחתי" מאת פרופ' ורד סלונים-נבו מציע מצפן בהיר ומדויק.

מלחמות יצרים בנפש האדם ובנפשם של גיבורי ספרות
מדור סקירת ספרות מביא לקוראים מפגש עם ספרים מרכזיים וחדשים מעולמות הטיפול ובכלל. הסקירות נכתבות על ידי אנשי מקצוע מתוך השדה, ומציעות פרשנות מעמיקה לרעיונות המרכזיים שבספרים, תוך בחינת תרומתם לעשייה הקלינית ולהתפתחות התיאוריה. המדור מהווה הזמנה להרחבת אופקים מקצועיים ולדיאלוג מתמשך בין ספרות ליישום טיפולי.